Discursul privind starea Uniunii al Președintelui Joe Biden din data de 7 Martie 2024

Pe data de 7 martie, președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a ținut discursul anual cu privire la starea Uniunii, într-o ședință comună a Congresului american ce a avut loc în Camera Reprezentanților a SUA. Această prelegere anuală reprezintă o tradiție și o obligativitate prin Constituție a președinților americani, de a se adresa printr-un discurs ce oferă informații relevante atât membrilor Congresului, cât și cetățenilor, despre starea economică, bugetul, agenda și prioritățile națiunii . Discursul din anul acesta a fost unul remarcabil, atât prin subiectele aduse în discuție cât și prin mesajele transmise de către președintele Joe Biden, deoarece în luna noiembrie vor avea loc alegeri electorale pentru Congres, dar și alegeri prezidențiale.
Președintele Joe Biden începe discursul prin menționarea faptului că situația internă, cât și cea externă, este una fără precedent, și că “istoria privește” evenimentele actuale. Acesta susține faptul că libertatea și democrația sunt atacate atât în interiorul statului, cât și în afara granițelor în același timp. Biden are un mesaj puternic pentru Vladimir Putin, declarând faptul că S.U.A. vor sprijini Ucraina în efortul de război, și că vor continua să ajute oprirea invaziei ruse. De asemenea, pe plan intern, acesta amintește evenimentele din 6 ianuarie 2021, și îl condamnă pe predecesorul și susținătorii săi, că au vrut să mușamalizeze adevărul despre acestă încercare de a ocupa Capitoliul. Discursul continuă prin prezentarea a mai multor probleme actuale cu care se confruntă națiunea cum ar fi: dreptul la avort, costul medicamentelor, taxarea nedreaptă, controlul armelor și problemele de la granița cu Mexic. Soluțiile prezentate pentru toate aceste probleme au fost agreate de democrați, dar au primit un val de reacții negative din partea republicanilor. Acest discurs a avut totuși și o utilitate politică pentru Președinte, deoarece acesta a avut ocazia de a menționa îmbunătățirile aduse națiunii datorită mandatului său precum: 800.000 de noi locuri de muncă în producția americană, scăderea inflației și crearea de noi proiecte de infrastructură.
La finalul discursului, Joe Biden menționează situația din Orientul Mijlociu și anunță faptul că lucrează la un plan pentru încetarea focului, și la unul pentru o mai bună gestionare a crizei umanitare din Palestina. Acesta susține că Hamas este un grup terorist, ce trebuie să elibereze ostaticii israelieni și să inceteze focul. De asemenea Biden consideră faptul că statul israelian are o responsabilitate de a proteja civilii din Gaza, și că nu are dreptul de a le limita acestora accesul la ajutor umanitar. Președintele Biden ține să menționeze că unica soluție viabilă pentru această problemă ar fi soluția celor două state (two states solution) , deoarece nu există altă cale ca Israel să aibă garantată democrația și securitatea națională, cât și palestinienii să poată trăi în pace și cu demnitate. Joe Biden termină discursul într-o notă pozitivă, prin declararea faptului că el vede un viitor în care drepturile omului sunt protejate, democrația apărată, bazat pe valorile fundamentale ce au definit America: onoare, decență, demnitate și egalitate.
În concluzie, discursul Președintelui Joe Biden vine într-un moment foarte tensionat pentru întreaga scenă politică mondială, o scenă ce se complică pe zi ce trece și care creează zilnic instabilitate în rândul societăților. Subiectul viitorului este unul din ce în ce mai sensibil datorită imprevizibilității sale, iar liderii politici au șansa de a se remarca în istorie prin deciziile luate și mesajele transmise.
Autor- Iagăr Raul Ștefan