Criza haitiană: de la asasinat la amenințare cu război civil.

Într-un val de conflicte deschise precum cel dintre Ucraina și Rusia sau Israel și Hamas, pare că nu doar conflictele de manieră externă participa la destabilizarea politică la nivel statal și internățional, dar și agitația internă își face loc printre factorii principali în perturbarea spațiului politic încă de la începutul anului 2024. În acest sens, această analiză își propune să urmărească procesul dezorganizării politice care a conturat viața statului Haiti în ultima perioada.
Actuala destabilizare cauzată de violența grupurilor criminale își poate găși rădăcina într-un eveniment din 2021, mai precis, asasinerea președintelui în funcție, Jovenel Moïse, în dată de 7 iulie de către un grup de mercenari columbieni a căror motivație, deși investigată, rămâne încă un mister. Chiar dacă violența era un factor constant și în timpul mandatului președintelui Moïse, asasinarea acestuia a creat un vid de putere care nu a putut fi acoperit. De la moartea acestuia, statul a fost condus de prim-ministrul Ariel Henry care, numit fiind că și interimar, nu ales într-o funcție permanentă printr-o alegere liberă se pare că a adâncit vidul. Anularea constanța a alegerilor a dus țara la un colaps democratic, ultimele alegeri având loc în anul 2016, în cele 32 de luni la putere a acestuia nicio funcție guvernamentală nu a fost aleasă, acesta invocând probleme de securitate care trebuiau mai întâi rezolvate pentru a fi facilitate noi alegeri democratice. Pe 7 februarie, anul acesta, ziua în care presidentialele ar fi trebuit să aibă loc, protestatarii au ieșit în stradă, iar că răspuns, Henry a spus că că plănuiește să țină alegeri în august 2025. Acest fapt nu a calmat deloc populația.
Ineficiența guvernamentală și instituțională au creat momentul oportun pentru ca opoziția puterii să se formeze. O personalitate care a profitat de acest moment pentru a își crește atât popularitatea, dar și puterea a fost Jimmy ” Barbecue” Chérizier, un fost polițist devenit lider al unui grup infracțional după concedierea sa din poliție. Acesta conduce o alianța formată din nouă organizații criminale intitulat G9, fondat în 2020, și este principalul rival declarat al lui Ariel Henry încă de la instaurarea acestuia că interimar. Moartea fostului președinte i-a oferit lui Chérizier și o idee în jurul căreia să-și mobilizeze urmașii, o lupta legitimă, revoluționară împotriva unui lider considerat de această că fiind ilegitim.
Statistic vorbind, în anul 2023, la o populație de 11 milioane de locuitori, erau activi doar 9000 de polițiști, un raport care nu facilita rezolvarea problemei pe care o avea țară. În acest sens, Henry a pornit într-un turneu diplomatic pentru a obține susținere, cel mai mare ajutor găsindu-l în Kenya, a cărei oficiali au promis 1000 de polițiști care să remedieze situația. Deși Henry a numit un înlocuitor al sau, Michel Patrick Boisvert, pentru a supraveghea activitatea guvernamentală, se pare că acest lucru nu l-a oprit pe principalul sau rival, Chérizier să profite de moment. Astfel, acesta a reușit să crească nivelul de violență în capitală Port-au-Prince, activitatea aeroportului fiind oprită, iar o parte a populație fiind nevoită să-și părăsească locuințele. Odată cu blocarea aeroportului, întoarcerea intermarului Ariel Henry în țară a fost imposibilă, acesta fiind nevoit să rămână în SUA. De asemenea, SUA și-a retras tot personalul neesențial, iar Uniunea Europeană și-a retras toți diplomații.
Jimmy “Barbecue” Chérizier a declarat că dacă Henry nu va demisiona, statul va întra într-o stare de război civil care va duce inevitabil la genocid. În parelel, SUA i-a recomandat acestuia să face demersuri în folosul haitienilor și să facilitize drumul spre alegeri libere și corecte, fără a fi specificată necesitatea demisionarii. Ulterior, Ariel Henry a declarat că va renunta la poziția să actuală odată cu instaurarea unui consiliu de tranziție, influență să fiind îndoielnică având în vedere că nu poate intră pe teritoriul țării sale.
Viitorul acestei țări rămâne nesigur, ani de ineficientă politică, dar și de violente continue au dus statul spre o criză internă. Viitoarele alegeri rămân nesigure mai ales că există dorința declarată a lui Jimmy Chérizier de a există în viitoarea conducere membrii ai grupării sale.
Sursă:BBC
Autor- Dragoș Sorescu