Riscuri Globale: Vulnerabilități și Consecințe, Forumului Economic Mondial, Davos 2024

Cea de a 54-a întâlnire anuală a Forumului Economic Mondial a avut loc în Davos-Klosters între 15 și 19 Ianuarie și a reunit 340 de lideri politici mondiali cu lideri ale sectoarelor economice private dar și alte persoane influente din toate domeniile sociale și culturale. Această întâlnire a fost organizată cu scopul de a dezbate problemele cu care umanitatea se confruntă în momentul actual dar și pentru a găsi o cale de progres în cadrul realităților curente și viitoare. Printre absenții acestei întruniri se enumeră și delegația Federației Ruse, purtătorul de cuvânt al Kremlinului ironizând astfel evenimentul. În cadrul acestui forum a fost publicat un raport creat de către analiști experți ce își împărtășesc opiniile și formulează o previziune asupra riscurilor globale cu care umanitatea se va confrunta în anii ce urmează. Cu ajutorul a peste 1500 de alți specialiști din business, lumea academică, societatea civilă și afaceri guvernamentale, grupul de lucru a reușit să adune perspective calitative și să le organizeze într-o lucrare ce înglobează cele mai mari riscuri cu care noi, ca umanitate ,ne confruntăm.

Conform acestui raport perspectiva globală se deteriorează datorită evenimentelor petrecute de-a lungul anilor trecuți și există riscul ca în următorii 2 ani această deteriorare a situației să persiste. Sondajul asupra Percepției Riscurilor Globale creat de către 1500 specialiști de pe întreg globul ne arată faptul că 54% dintre respondenți anticipează instabilitate și un risc moderat de catastrofă globală pe o perioadă scurtă, pe când alți 30% se așteaptă la o situație și mai turbulentă.

Specialiștii consideră că cele mai mari riscuri cu care ne confruntăm în următorii 2 ani sunt:1. dezinformarea, 2. Evenimentele meteorologice extreme, 3. polarizarea socială, 4. insecuritatea cibernetică, 5. conflictele armate între state. Dezinformarea a crescut rapid în topul riscurilor în ultimii 2 ani datorită viitoarelor alegeri politice ce vor avea loc în 2024, care se vor desfășura în cel puțin 64 de state, și în Uniunea Europeană. De asemenea, polarizarea socială este într-o creștere continuă, fapt ce duce la erodarea coeziunii sociale. Acest fapt poate produc neîncredere și o pierdere a valorilor comune.

Conflictele armate dintre state au crescut considerabil în ultimii ani, din cauza războaielor din Ucraina, Palestina și a tensiunilor din Marea Chinei, implicit Taiwan. Aceste riscuri reprezintă modurile în care instabilitatea se poate instala în rândul societăților. Luarea deciziilor ce ar putea limita aceste efecte este necesară. Existența acestor amenințări demonstrează interconectivitatea riscurilor, ele apărând ca o consecință a unor probleme mai ample cu care umanitatea se luptă. Legătura strânsă dintre dezinformare și polarizare a societăților poate fi comparată și cu cea a recesiunii economice și lipsa oportunităților economice. În următorii 10 ani problemele schimbării climatice vor fi din ce în ce mai vizibile, acest lucru fiind reprezentat de o îngrijorare a respondenților.

Aceștia au plasat pe primele locuri ale listei probleme precum pierderea diversității biologice și prăbușirea ecosistemelor, schimbări critice ale mediului înconjurător și deficitul resurselor naturale. Acest lucru ne arată o schimbare drastică a priorităților pe o durată medie de timp și faptul că următorii ani sunt critici din punct de vedere ecologic. De asemenea o abordare sistemică pe termen lung este necesară pentru atingerea obiectivelor de neutralitate privind emisiile de carbon până în anul 2050 prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și implementarea tehnologiilor ecologice. O altă mare îngrijorare a experților provine din lumea tehnologiei, inteligența artificială și capacitățile sale fiind încă necunoscute în mare parte.

Efectele acesteia vor fi vizibile în următorii ani, iar specialiștii preconizează că noi riscuri ale securității globale vor fi create de factorii tehnologici în combinație cu tensiunile geopolitice. Totuși sunt important de notat avantajele economice aduse de implementarea acestor tehnologii, AI-ul putând astfel să îmbunătățească și sa eficientizeze o bună parte a domeniilor economice, și să aducă astfel inovații în rândul câmpurilor de muncă precum sănătatea, educația și ecologia. Problema locurilor de muncă a fost abordată, piața muncii având nevoie de un nou flux de locuri de muncă pentru a susține schimbările determinate de tranziția verde, evoluția inteligenței artificiale și schimbările climatice. Lipsa unei coerențe privind proiectele pentru viitor între economiile globale creează posibilitatea ca recesiunea să se adâncească datorită inflației și a creșterii a dobânzilor, trebuind astfel ca guvernele și băncile centrale să creeze un plan de cooperare pentru a evita astfel de probleme.

În concluzie, perioada actuală și cea imediat următoare este reprezentată de o creștere accelerată a instabilității mondiale datorită incertitudinii dar și a schimbării continue ale paradigmei globale. Riscurile globale sunt din ce în ce mai conectate și rezolvarea lor necesită o cooperare la nivel global între guverne și societăți. Cert este însă că lumea mereu s-a schimbat, vremuri grele au mai fost și o să mai vină, important este să fim informați și pregătiți pentru schimbările ce vor avea loc.

Autor:Iagăr Raul-Ștefan

Sursă: WEF The Global Risks Report 2024, 19th Edition
https://www.weforum.org/publications/global-risks-report-2024/in-full/