Știri de securitate și politică externă, Aprilie 2024
01.04.2024
Directoratul Național de Securitate Cibernetică a lansat un ghid intitulat “Deepfake | Manipulat sau informat?” care urmărește să arate ce este Deepfake-ul, cum este realizat, cum poate fi identificat și care sunt pericolele rezultate din folosirea acestuia. Deepfake-ul este un efect al evoluției tehnologice din ultima perioadă, mai precis a inteligenței artificiale, prin care se urmărește manipularea utilizatorilor mediului online prin folosirea de materiale de tip imagini sau audio-video falsificate.
02.04.2024
Ministra afacerilor externe, Luminița Odobescu, a participat la conferința “Restoring Justice for Ukraine”, la Haga. În cadrul acestei conferințe ministra a avut o întrevedere cu omologul din Țările de Jos, Hanke Bruins Slot, discuțiile acestora arătând nivelul foarte bun al relațiilor româno-olandeze, dar și eficența cooperării dintre cele două state. De asemenea, ministra s-a întâlnit și cu omologul ucrainean, Dmytro Kuleba, căruia i-a reconfirmat sprijinul României pentru Ucraina și poporul său. În ambele întâlniri, ministra a făcut referire la necesitatea continuării sprijinirii Republicii Moldova în contextul provocărilor sale interne și externe.
03.04.2024
Ministra de externe, Luminița Odobescu, a participat la prima sesiune a Consiliului Nord-Atlantic care a deschis întâlnirea miniștrilor de externe ai NATO ce are loc la Bruxelles în perioada 3-4 aprilie. În intervenția sa, ministra a reafirmat nevoia consolidării măsurilor de apărare pe întreg flancul estic, de la Marea Neagră la Marea Baltică, arătând necesitatea ca NATO să rămână vigilent în ceea ce privește viitorul acestei regiuni. O altă afirmație a ministrei a adus in discuție sporirea ajutorului pentru Ucraina, situația acestui stat având efecte asupra securității statelor apropiate Mării Negre.
04.04.2024
Ministra de externe, Luminița Odobescu, a participat la cea de-a doua zi în care miniștrii de externe ai NATO se întâlnesc la Bruxelles. În discursul său, ministra de externe română, a evidențiat longevitatea și eficiența alianței, dar și efectul major asupra securității naționale pe care l-a avut aderarea României la NATO, în schimb, țară noastră demonstrându-și angajamentul de a fi un aliat de încredere. Totodată, ministra a reafirmat nevoia de a susține Ucraina până la câștigarea războiului.
03-05.04.2024
În perioada 3-5 aprilie 2024, Luca Niculescu, secretarul de stat pentru procesul de aderare la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), a participat la Reuniunea Rețelei Parlamentare Globale desfășurată la Paris. Această întâlnire anuală le oferă oficialilor din țările membre și din țările candidate posibilitatea să-și aprofundeze cooperarea legislativă la nivel internațional prin schimburi de experiențe și de practici în anumite domenii. Oficialul român a reafirmat angajamentul luat de autoriitațile române față de adererarea României la OCDE și a prezentat nivelul procesului de aderare.
07.04.2024
Ministerul Afacerilor Externe a marcat ziua de 7 aprilie 2024 ca fiind Ziua NATO în România astfel că, în acest an se celebrează 20 de ani de când România a aderat la această organizație, dar și 75 de ani de când această a fost înființată. Conform legislației naționale, prima duminică a lunii aprilie din fiecare an reprezintă Ziua NATO.
08.04.2024
Daniela Gîtman, secretarul de stat pentru afaceri europene, a participat la cea de a III-a ediție a forumului “The EU Meets the Balkans” organizat la Sofia. Reprezentantul român a participat la discuția intitulată “Integrarea accelerată: investiție în securitatea europeană”. Daniela Gîtman a vorbit despre importanța procesului de extindere al Uniunii Europene atât privind țările din Balcanii de Vest, dar și cele din Vecinătatea Estică, având în vedere agresiunea Rusiei asupra Ucrainei care a avut efecte atât globale, cât și la nivelul balcanilor. În final, a afirmat că procesul va avea un efect pozitiv asupra statelor neintegrate încă, prezentând ca exemplu țară noastră.
Simona Cojocaru, secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale s-a întâlnit cu secretarul general al Ministerului Irlandez al Apărării, Jacqui McCrum. În contextul întâlnirii, cei doi au discutat subiecte de interes comun precum securitatea și stabilitatea regională și globală. De asemenea, reprezentanții celor două țări au semnat primul Memorandum de Înțelegere între Ministerul Apărării din Irlanda și Ministerul Apărării Naționale din România privind cooperearea în domeniul apărării, acest document având ca obiectiv dezvoltarea și promovarea cooperării și relațiilor bilaterale.
În contextul vizitei la București, Jacqui McCrum, s-a întâlnit și cu Ana Tinca, secretarul de stat pentru afaceri strategice. Cei doi oficiali au vorbit despre securitatea spațiului european și despre zona Mării Negre, punându-se accent pe impactul agresiunii Rusiei asupra Ucrainei. Au fost discutate modalități pentru aprofundarea cooperării dintre România și Irlanda în ceea ce privește securitatea și apărarea între cele două state. Pe plan european, oferirea unui sprijin eficient pentru Ucraina și Republica Moldova fiind una dintre prioritățile europene.
09.04.2024
Traian Hristea, secretarul de stat pentru afaceri globale și strategii diplomatice, s-a întâlnit la Roma cu vice-ministrul italian pentru Afaceri Externe și Cooperare Internațională, Edmondo Cirielli. Cei doi au discutat pe tema provocărilor în domeniul securității de pe continentul african, dar și despre posibilitatea unei cooperări între cele două state privind posibile proiecte comune în Africa. Cu ocazia acestei întâlniri, Traian Hristea a prezentat noua Strategie România – Africa: Parteneriat pentru viitor prin pace, dezvoltare și educație, astfel promovându-se o cooperare cinstită între parteneri egali.
10.04.2024
Angel Tîlvăr, Ministrul Apărării Naționale, s-a întâlnit cu ambasadorul Franței la București, E.S. Nicolas Warnery. Cei doi au discutat despre prioritățile strategice și despre situația de securitate din zona Mării Negre, afectată de continuarea conflictului dintre Rusia și Ucraina. De asemenea, oficialii au discutat despre colaborarea în cadrul NATO, UE și în plan bilateral, dar și despre necesitatea de a continua cooperarea în domeniul apărării pentru a identifica noi metode pentru dezvoltarea apărării pentru a face față unor noi amenințări.
Ministrul Apărării Naționale s-a întâlnit și cu omologul său din Slovenia, Marjan Sarec. Cei doi au dezbătut despre rolul NATO în ceea ce privește apărarea colectivă în contextul conflictului dintre Rusia și Ucraina, dar și despre provocările de securitate din zona Balcanilor de Vest. Reprezentanții celor două țări au discutat și despre posibilitatea unei cooperări practice în domeniul apărării, mai precis, participarea armatei slovene în cadrul structurilor aliate din România.
11.04.2024
Președintele României, Klaus Iohannis, a participat la summitul celor Trei Mări la Vilnius. O temă principală a întâlnirii a fost îmbunătățirea infrastructurii pe axa Nord – Sud, o conectare a întregului flanc estic prin drumuri și căi ferate. Președintele a spus că discuțiile pe acest subiect au decurs bine, reafirmând importanța punerii în practică a acestui proiect.
15.04.2024
Secretarul de stat pentru afaceri strategice,Ana Tinca, a luat parte la Sofia la a două ediție a Conferinței privind securitatea Mării Negre de sub egida Platformei Crimeea. Oficialul român a afirmat că situația de securitate la Marea Neagră este din ce în ce mai instabilă în contextul războiului pornit de Rusia împotriva Ucrainei, condamnând atacurile rusești care au că țintă infrastructură civilă ucraineană. Totuși, în ciuda acestei situații, reprezentantul român a reafirmat sprijinul României pentru Ucraina, statele din regiune fiind hotărâte să continue demersurile pentru promovarea păcii și a securității în regiune, lucru arătat de colaborarea între România, Turcia și Bulgaria în vederea siguranței transporturilor navale prin contracarea minelor marine.
16.04.2024
În contextul atacului Iranului împotriva Israelului din 13/14 aprilie, a fost convocată reuniunea extraordinară a miniștrilor afacerilor externe ale statelor membere UE pentru a discuta situația de securitate din Orientul Mijlociu. Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, a participat la video-conferință în care a condamnat atacul iranian, arătându-și îngrijorarea față de escaladarea situației, subliniind importanța cooperării cu SUA, Marea Britanie și alți parteneri regionali. De asemenea, ministra a reafirmat necesitatea soluționării crizei din Fâșia Gaza.
Secretarul de stat pentru afaceri strategice, Anca Tinca, a avut o întrevedere cu asistentul pentru afaceri europene și eurasiatice al secretarului de stat al SUA, James O’Brien. Oficialii au discutat despre evoluțiile de securitate în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei de pe Flancul Estic și de la Marea Neagră, dar și despre prioritățile și cooperarea dintre România și SUA în contextul viitorului Summit al NATO de la Washington. Reprezentantul român a prezentat ajutorul pe care România îl oferă Ucrainei în diverse domenii și a reafirmat necesitatea sprijinirii Republicii Moldova în parcursul său european, stat ce a fost afectat imens de războiul de la granița sa.
17-18.04.2024
Preşedintele Klaus Iohannis a participat la reuniunea extraordinară a Consiliului European, unele dintre temele abordate fiind: conflictul din Ucraina și situația din Orientul Mijlociu. În ceea ce privește situația europeană, președintele a afirmat necesitatea oferirii unui sprijin complex și continuu pentru Ucraina, dar și avansarea rapidă a procesului de aderare la Uniunea Europeană a Ucrainei și Republicii Moldova. Referitor la problematica dintre Iran și Israel, președintele a reafirmat reacția de condamnare a atacului Iranului și solidaritate față de Israel, îndrumând spre o poziție care să nu escaladeze conflictul.
22.04.2024
Secretarul de stat pentru afaceri strategice,Ana Tinca, a participat la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE – Consiliul Afaceri Externe (CAE), la Luxemburg. Temele abordate în cadrul acestei reuniuni au fost războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei și situația din Orientul Mijlociu. Pe plan european, oficialul român a reafirmat necesitatea continuării unui sprijin complex pentru Ucraina și menținerii presiunilor asupra Rusiei prin sancțiuni. De asemenea, a afirmat necesitatea adoptării unui calendar ambițios pentru aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la Uniunea Europeană, dar și a unei strategii a uniunii pentru zona Mării Negre. Cu privire la situația din Orientul Mijlociu, reprezentantul român a accentuat importanța unor măsuri pentru dezescaladare și pentru soluționarea crizei din Gaza.
23.04.2024
În cadrul vizitei oficiale a preşedintelui Klaus Iohannis în Coreea de Sud, acesta a semnat alături de preşedintele sud-coreean, Yoon Suk-yeol, “Declarația Comună privind consolidarea Parteneriatului Strategic România – Republica Coreea”, un document care va defini principale obiective ale cooperării urmărite de ambele părți pentru următorii 10 ani. Tot în contextul vizitei în Seul, Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, şi omologul sud-coreean, Shin Won Sik, au semnat un acord-cadru de cooperare în domeniul apărării care urmărește cooperarea cu privire la tehnica militară, educație și pregătire militară. De asemenea, prin acest document se propune deschiderea unor birouri ale atașatilor militari la București și la Seul.
24.04.2024
Tot în contextul vizitei oficiale a președintelui Klaus Iohannis în Coreea de Sud, Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, a avut o întrevedere cu ministrul afacerilor externe al Republicii Coreea , Cho Tae-yul. Cei doi au discutat modalitățile prin care pot dezvoltă cooperarea bilaterală în arii strategice în contextul deciziilor luate de președinții celor două state cu o zi înainte. De asemenea, s-a discutat despre conexiunile dintre situațiile de securitate din cele două regiuni, arătând astfel necesitatea unei cooperări mai avansate în ceea ce privește contextul geopolitic actual.
Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a avut o discuție cu secretarul american al Apărării, Lloyd J. Austin III, cu privire la continuarea eforturilor de ambele părți pentru a consolida securitatea euroatlantică, dar și privind aprofundarea Parteneriatului strategic România – SUA. Ambele părți au reconfirmat angajamentul pentru descurajare și apărare pe Flancul Estic al NATO.
26.04.2024
Premierul Marcel Ciolacu și vicepreședintele Republicii Turcia, Cevdet Yilmaz, au discutat la Palatul Victoria despre consolidarea cooperării bilaterale, cu accent pe relațiile economice și securitatea regională. Ciolacu a subliniat că Turcia este principalul partener comercial al României din afara UE și prima destinație extracomunitară a exporturilor românești, cu un comerț bilateral de peste 10 miliarde de dolari în 2023. Cei doi oficiali au abordat și contextul de securitate actual și modalitățile optime de cooperare în cadrul NATO, exprimându-și îngrijorarea față de situația din Orientul Mijlociu. De asemenea, au pledat pentru consolidarea cooperării UE-Turcia în diverse domenii sectoriale de interes.
Președintele Klaus Iohannis l-a primit în vizită oficială pe vicepreședintele Republicii Turcia, Cevdet Yilmaz, discutând despre situația din Orientul Mijlociu și consolidarea cooperării bilaterale. Cei doi oficiali au subliniat importanța Parteneriatului strategic România – Turcia și au pus accentul pe dezvoltarea continuă a relațiilor economice, securității regionale și colaborării în cadrul NATO. De asemenea, au abordat subiectul investițiilor turcești în România și sprijinul acordat de Turcia pentru refugiați.