Căderea Regimului Assad

La spre finele lunii octombrie, grupul jihadist Hayat Tahrir Al-Sham, lansa o ofensivă care începea din nord-vestul Siriei, și care, după cucerirea provincilor Alep și Idlib, a continuat să se extindă în următoarele zile de la începutul lui Decembrie, atingând orașul Homs, prin care se făcea legătura dintre capitală și partea mediteraneană, unde se aflau trupe loiale regimului Assad. În zilele de 7 și 8 decembrie, insurgenții cuceresc provincia Deers și apoi Damascul, fapt care
va duce la prăbușirea regimului lui Bashar Al-Assad, iar ulterior, după fuga președintelui, presa din Rusia anunță prezența familiei prezidențiale a Siriei la Moscova.
Conform publicației Financial Times, SUA, statele europene, Israel și Emiratele Arabe Unite, deși ar fi preferat continuarea regimului fostului președinte, si nu actuala situație de tensiune, problemele umanitare și geopolitice ar putea reprezenta un motiv care să oblige occidentul la o schimbare de perspectivă. Pentru 10 decembrie, se vizează așezarea noii puteri, care anunță crearea unui nou executiv, în fruntea căruia este numit Mohammed al-Bashir, care promite sirienilor că vor avea parte de calm și stabilitate. La câteva zile, după părăsirea teritoriului Siriei, președintele Bashar Al-Assad a transmis, printr-o declarație de pe telegram, datată pe 16 decembrie, că nu a planificat să părăsească capitala, ci a fost o acțiune cerută de Moscova, iar ajutorul pentru evacuare a fost oferit de trupele ruse aflate la baza militară Hmeimim.
Începând cu 21 decembrie, noua conducere, prin noul ministru de externe ales Assad Hassan al-Shabani, s-a angajat în deschiderea de relații externe cu partenerii internaționali, cu scopul asigurării păcii și stabilității. De asemenea, Ahmed al-Sharaa, liderul HTS, a început discuțiile cu reprezentanții străini și l-a
primit pe trimisul ONU. Aceste acțiuni, spune el, vizează nevoia reconstrucției și dezvoltării economice naționale. S-a pus inclusiv problema etnică și religioasă, iar aici, conducerea actuală siriană, a declarat că se vor lua măsuri pentru evitarea oricărui conflict. În chestiunea facțiunilor participante la ofensiva contra regimului Assad, în urma încheierii conflictului, Ahmed al-Sharaa a anunțat că vor urma întâlniri cu reprezentanții ai armatei naționale și se va lua în calcul decizia de dizolvare a facțiunilor combatante și chiar includerea lor în
rândul forțelor armate, iar armele din dotarea acestora și cele din cadrul forțelor democrate siriene vor urma să treacă sub autoritatea statului.
Pentru 29 decembrie, avem declarațiile lui Anas Kattab, noul sef al informațiilor din Siria, care anunță că după dizolvarea actualelor servicii de informații, urmează aplicarea unui plan de restructurare, după ce, conform acestuia, în perioada fostului regim Assad, acestea au fost folosite nu doar pentru terorizarea populației, dar și la creșterea corupției. Ziua de 30 decembrie aduce declarațiile liderului grupului HTS, care spune în următorii ani, se va proceda la o refacere a sistemului legal și serviciilor publice, inclusiv redactarea unei noi constituții, acțiune ce va dura 3 ani, conform declarației.
În ceea ce privește grupul HTS, a declarat că va urma dizolvarea lui, în cadrul viitoarei conferințe naționale, care este văzută ca întâiul test în drumul refacerii țării după 13 ani de război.
Autor: Mihnea Trandafir